Apelsinrutor
200 g smält margarin
6 dl vetemjöl
1½ msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 ägg
4½ dl socker
2,25 dl mjölk
100 g blockchoklad
Glasyr:
100 g smält margarin
5 dl florsocker
2 msk apeslinjuice
2 msk vatten
3 dropar gul hushållsfärg
2 droppar röd hushållsfärg
Garn:
strössel
Smält margarinet, hacka chokladen. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingred. blanda ner äggvispet, mjölken, smöret och chokladen.
Grädda i långpanna 190° ca 20 min.
Blanda glasyren och bred på den svalnade kakan. Strö över strössel
Focaccia
Underbart goda!! Fick lite soltorkade tomater av mamma som jag ville göra något med, så då blev det ett focacciabröd!!
Det är även jättegot att ha rödlök på, tyvär hade jag inte det hemma.
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
½ msk salt
2 msk olivolja
12-14 dl vetemjöl
1-2 dl hackade färska örter
Smula jästen, blanda med vatten. Lägg sen i honung och salt. Ha i olivolja och vetemjöl till en lös deg. Töm sist ner örter.
Arbeta degen och låt jäsa ca 45 min.
Töm ut degen på väl mjölat bakbord och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut till en stor fyrkant som täcker en plåt.
Tryck ner soltorkade tomater, rödlök eller oliver i degen, pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Jäs ca 25 min.
Grädda 200° ca 20 min.
Det är även jättegot att ha rödlök på, tyvär hade jag inte det hemma.
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
½ msk salt
2 msk olivolja
12-14 dl vetemjöl
1-2 dl hackade färska örter
Smula jästen, blanda med vatten. Lägg sen i honung och salt. Ha i olivolja och vetemjöl till en lös deg. Töm sist ner örter.
Arbeta degen och låt jäsa ca 45 min.
Töm ut degen på väl mjölat bakbord och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut till en stor fyrkant som täcker en plåt.
Tryck ner soltorkade tomater, rödlök eller oliver i degen, pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Jäs ca 25 min.
Grädda 200° ca 20 min.
Kanelkaka
Har letat fram lite recept som jag sparat på mig men inte hunnit testa än, denna blev genast en favorit!
175 g rumsvarmt margarin
2½ dl socker
2 ägg
3 dl fil
4½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
½ tsk salt
Kanelsocker
1½ dl socker
1½ msk kanel
175 g rumsvarmt margarin
2½ dl socker
2 ägg
3 dl fil
4½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
½ tsk salt
Kanelsocker
1½ dl socker
1½ msk kanel
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
- Vispa smöret och sockret vitt och poröst.
- Tillsätt äggen ett i taget och rör ner filmjölken.
- Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Slå i hälften av smeten i formen.
- Blanda sockret och kanelen. Strö hälften av kanelsockret över smeten. Täck med resten av smeten och strö resten av kanelsockret överst.
- Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 50 minuter.
Mjuk pepparkaka
1,5 dl socker
6 dl mjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
3 dl sirap
3 dl mjölk
Blanda de torra ingred. rör ner mjölk och sirap
Grädda i liten långpanna 225° ca 15 min
6 dl mjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
3 dl sirap
3 dl mjölk
Blanda de torra ingred. rör ner mjölk och sirap
Grädda i liten långpanna 225° ca 15 min
Toscakaka
200 g margarin
3 dl socker
4 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Rör smör och socker poröst, tilsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda sen ner mjölet och bakpulvret tillsammans med mjölken.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, grädda 175° ca 25 min
Glacyr:
200 g margarin
2 dl socker
3/4 dl mjöl
3/4 dl mjölk
200 g skållad och hackad mandel
Blanda ingred. i en kastrull ch värm på svag värme tills allt tjocknat något.
Bred över kakkan och grädda ytterligare 10-15 min
3 dl socker
4 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Rör smör och socker poröst, tilsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda sen ner mjölet och bakpulvret tillsammans med mjölken.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, grädda 175° ca 25 min
Glacyr:
200 g margarin
2 dl socker
3/4 dl mjöl
3/4 dl mjölk
200 g skållad och hackad mandel
Blanda ingred. i en kastrull ch värm på svag värme tills allt tjocknat något.
Bred över kakkan och grädda ytterligare 10-15 min
Cocostoppar
50 g margarin
2 ägg
1½ dl socker
200 g cocos
rivet skal av 1 lime
Smält margarinet, vispa ägg och socker, blanda ner cocos och margarinet.
Låt smeten svälla en liten stund
Klicka ut på plåt grädda 175° ca 10 min.
2 ägg
1½ dl socker
200 g cocos
rivet skal av 1 lime
Smält margarinet, vispa ägg och socker, blanda ner cocos och margarinet.
Låt smeten svälla en liten stund
Klicka ut på plåt grädda 175° ca 10 min.
Earl Grey Kakor
5 dl mjöl
1, 25 dl socker
1, 25 dl florsocker
6 tepåsar med earl grey
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vatten
200 g smör
Mixa teet från påsarna i matberedare med socker, florsocker, vaniljsocker och mjöl.
Tillsätt smör och vatten, kör till en jämn deg. Forma till rullar och svep in i plastfolie, lägg i kylen att stelna minst ett par timmar.
Skär i tunna skivor och grädda 10 min 180°
1, 25 dl socker
1, 25 dl florsocker
6 tepåsar med earl grey
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vatten
200 g smör
Mixa teet från påsarna i matberedare med socker, florsocker, vaniljsocker och mjöl.
Tillsätt smör och vatten, kör till en jämn deg. Forma till rullar och svep in i plastfolie, lägg i kylen att stelna minst ett par timmar.
Skär i tunna skivor och grädda 10 min 180°
Äppelgrottor
Domhär är helt underbart goda!!!!!!!!
280 g smör
150 g socker
260 g mjöl
1 dl marsanpulver
1½ tsk bakpulver
1 dl äppelmos
Vispa smör och socker poröst, blanda ner de övriga ingred.
Fördela degen i 40 småbrödsformar och gör en fördjupning i mitten på varje, klicka där i lite äppelmos.
175° ca 20 min.
280 g smör
150 g socker
260 g mjöl
1 dl marsanpulver
1½ tsk bakpulver
1 dl äppelmos
Vispa smör och socker poröst, blanda ner de övriga ingred.
Fördela degen i 40 småbrödsformar och gör en fördjupning i mitten på varje, klicka där i lite äppelmos.
175° ca 20 min.
Kycklingpaj
1 grillad kyckling
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
1 tsk salt
1 påse taco-kryddmix
1 liten burk créme fraiche
1 dl grädde
1 smör/olja att fräsa lök och vitkål i
150 gram riven gratängost
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk kallt vatten
Arbeta ihop degen och ställ den svalt en stund. Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar. Tillsätt den i små bitar delade kycklingen, kryddor, créme fraiche och grädde. Rör om och låt puttra en stund.
Tryck ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och förgrädda ca 10 min, 200 C. Häll i kycklingröran och strö över osten. Grädda i 225 grader i ca 25 min. Servera med en god sallad till.
Receptet till denna annorlunda paj har jag hittat här: http://matplatsen.org/?p=466
Kladdmuffins
100 g margarin
2 ägg
2½ dl socker
1½ tsk vanilj
½ tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
2 dl mjöl
Smält margarinet, rör ihop de övriga ingred. Rör sist ner margarinet
Grädda 200° ca 10 min.
Ädelostfilé
Dethär ser kanske inte så aptitligt ut på bilden, men det är gott!!
Fläskfilé
1 gul lök
Kantareller eller champinjoner
1 buljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
kvibbile ädelost
Stek filén i skivor, krydda lite. Stek löken mjuk med lite salt, tillsammans med svampen.
Blanda i creme fraiche, matlagningsgrädde samt buljong. Smula ner osten. Låt puttra en liten stund.
Fläskfilé
1 gul lök
Kantareller eller champinjoner
1 buljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
kvibbile ädelost
Stek filén i skivor, krydda lite. Stek löken mjuk med lite salt, tillsammans med svampen.
Blanda i creme fraiche, matlagningsgrädde samt buljong. Smula ner osten. Låt puttra en liten stund.
Dumlemuffins
2 dl socker
125 g margarin
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 ½ dl mjöl
1½ dl mjölk
14 dumlekolor
strössel:
1 dl mjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
Vispa socker och margarin poröst, tillsätt äggen. Blanda de torra ing. och rör ner växelvis med mjölk.
Fyll muffinsformar till ½, lägg i en dumlekola i varje (jag tog ½ i varje, det räckte)
Blanda strösslet och strö det över muffinsen
225° ca 15 min.
125 g margarin
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 ½ dl mjöl
1½ dl mjölk
14 dumlekolor
strössel:
1 dl mjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
Vispa socker och margarin poröst, tillsätt äggen. Blanda de torra ing. och rör ner växelvis med mjölk.
Fyll muffinsformar till ½, lägg i en dumlekola i varje (jag tog ½ i varje, det räckte)
Blanda strösslet och strö det över muffinsen
225° ca 15 min.