Ahlgrens bilar

Jag har ju glömt att lägga in receptet på dessa muffins som vi bakade häromdagen, dom var lite roliga och smakade väldigt mycket bilar faktiskt!!

Ahlgrens muffins

2 ägg
2 dl socker
3½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
75 g smält margarin
1 dl mjölk
1 påse bilar

Vispa ägg och socker, rör i de torra ingred. följt av smält margarin och mjök.
Klicka hälften av smeten i 20 formar, lägg 4 bilar i varje (i mitten, annars fastnar de på papperet) och täck med resten av smeten.
Grädda 200° 10-12 min. (Grädda ej för länge)

image36

Blåbär

I dag har vi bakat med blåbär, behövde göra av med lite bär som tog plats i frysen....... får ju inte plats med bär nu när allt jag bakar ska få plats......

Sega Blåbärsmuffins

50 g magarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
1 ägg
½ dl blåbär

Sätt ugnen på 200°
Smält margarinet, dra kastrullen från värmen och rör ner övriga ingred. förutom blåbären
Klicka ut smeten i 6 muffinsformar,strö över blåbären.
Grädda ca 15 min.

image34


Blåbärspaj

Pajskal:
150 g smält margarin
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl bär
½ dlsocker
2-3 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200°
Smält smöret i en kastrull, rör ner de övriga ingred. och tryck ut pajdegen i form
Fyll med bärblandningen
Grädda 20-25 min.

image35

Smörgåstårta

I dag då det är morsdag passade jag på att göra en smörgåstårta, hittade ett recept för ett tag sedan som jag varit lite nyfiken på, så i dag var det dax att testa.

Smörgåstårta

Formbröd eller landgångsbröd

Lager 1:
1 brk leverpastej (bredbar)
2 dl vispgrädde

Lager 2:
200 g rökt strimlad skinka
1 pkt legymsallad
1 msk pepparrotsvisp
en nypa salt

Lager 3:
1 liten brk fruktcoctail
2 dl creme fraiche
en nypa salt

Ostkräm runt tårtan:
½ ask mjukost räkor
3 dl vispgrädde

Garnering:
skivade ägg
räkor
dill
ostbågar krossade runt kanterna

image33

Kassler

Fick tips om detta kasslerrecept, och jag håller med "tipsaren", det är gott!!

kassler i Bergakungenssås

2 gula hackade lökar
100 g skivade champinjoner
2 msk margarin
1½ dl vitt matlagningsvin
3 dl grädde
1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad dragon
salt och peppar

Fräs löken guldgul, tillsätt svampen, fräs ett par minuter till
tilsätt buljongen, vin och grädde, smaksätt och koka ca 5min.

Skär kassler i skivor och stek på så de får lite färg. Lägg iugnsformoch töm såsen över.
In i ugnen och gratinera

Vi käkade hemlagad potatismos till och det passade jättebra ihop!!

image32

Festmuffins

Vispa 2 ägg och 3 dl socker länge
tillsätt:
1½ tsk vanilj
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl mjöl
100 g smält smör

Grädda 160°  ca 15 min.

Glacyr:
smält 100 g margarin  bland i
4 msk socker
2 tsk mjöl
2 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk

Sjud så det tjocknar  och lägg sen en klick på varje kaka.

image31

Kyckling i ugn

Stek kycklingfilé i små bita och krydda

image26

Lägg i ugnsform och lägg hackad paprika och svamp över.

Vispa 3 dl grädde och blanda ner 1 dl mango chutney, 1-2 tsk sambal oelek samt 1 vitlöksklyfta. Bred över kycklingen.

image28

220°  ca 20 min.

image29

Mögelkaka

Jättegod kaka som smakar allt annat än mögel :-)

image25

6 dl mjöl
3½ dl socker
1 msk vanilj
3 tsk bakpulver
250 g margarin

Kör ihop i matmixer, ta ur 1½ dl av smulet och rör sen ner

4 ägg
2 dl filmjölk

Smörj en mindre långpanna och töm ut smeten, och strö sen smulet över.
Grädda 200°

Helstekt fläskfilé

I dag käkade vi helstekt fläskfilé med potatis och grönpepparsås.

Grönpepparsås:

charlottenlök
grädde
grönpeppar
soja
kalvfond
Salt & peppar

File´n rensas från senor och fett, rullas sen i soja och klappa
in kryddor(salt, peppar, vitlök, örter)
Bryn på runt hela i stekpanna och stoppa sen in i ugnen på 200° tills innertempen på filén är 67°

Ta ut filén och rulla in i folie och låt vila en stund innan man skivar.

image22

Som tillbehör hade vi lite stekta champinjoner och grönsaker.

image23

image24

Lakritskaka

Denhär var jättegod, seg och smaskig!!

75 g margarin
2 ägg
2½ dl socker
2½ dl mjöl
1 tsk rivet citronskal
4 st käck lakritskola (eller kick)

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt smöret, vetemjö och citronskal.

Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.
Klipp käcken i små bitar och strö dem över smeten,

Grädda ca 20 min.

image20

image21

Kubb

250 g margarin
4½ dl socker
4½ dl mjölk
5 tsk bakpulver
1 msk hjorthornsalt
20 droppar bittermandelolja
mjöl

Smält smöret, blanda i övriga ingred. till en lös deg, låt stå kallt. Blanda sen imer mjöl till lagom konsistens.

Doppa i pärlsocker.   175-200°

image19


Fisk i ugn

I går käkade vi fisk och som synes gick det hem hos minstingen iallafall!!

image17

Världens enklaste fiskrecept
Lägg ett torskblock på ett ugnsfat, strö över massor av örtsalt och töm på en tetra grädde.
In i ugnen.

image18

Cocoskaka

100 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vanilj
3 msk kakao
1½ dl mjölk

Rör margarin och socker, tillsätt äggen sen de torra ing. och sist mjölken.
Grädda i liten långpanna, ca 25 min  175°

Glacyr:
3 dl cocos
2 dl socker
2 msk mjöl
2 tsk vanilj
4 msk smör
1 dl mjölk

Låt koka upp,  bred över kakan och grädda ytterligare ca 15 min.

image14

image15

image16

Salta jordnötskakor

Hade ju en del nötter kvar efter att jag bakat snickerskakan, så det blev lite kakor av dom i går kväll......

200 g margarin
2 dl socker
1 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl salta nötter

Rör smör och socker, tilsätt ägg och övriga ingred.
Klicka ut på plåt och grädda ca 15 min.  200°


image12

image13

Chokladkakor

200 g margarin
2 dl socker
2 dl cocos
5 dl mjöl
2 msk kakao
1 tsk vanilj
1 tsk hjorthornsalt
½ dl grädde

Arbeta snabbt ihop till en deg, rulla till bolar och doppa i pärlsocker.
175°  ca 10 min.

image10

image11

Rågknölar

Dethär är mina absoluta favoritmackor!!

image9

Dag 1

1 l kokt vatten
2 dl rågkross
2 dl vetekross
8 dl rågmjöl
1½ d sirap

Häll kokande vatten över kross & mjöl, låt stå till nästa dag.

Dag 2

50 g smält margarin
5 dl mjölk
100 g jäst
3 tsk salt
mjöl

Blanda ihop till en deg som går att hantera, jäs 30-40 min
Rulla till bullar som får jäsa igen på plåten.
Grädda 200°

Bregottformar

Bakade ju Bregottformar häromdagen, kan passa på att skriva in dom här också nu när jag ändå håller på......

300 g extrasaltat bregott
1½ dl socker
2½ dl maizenamjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Klicka ca 1 tsk i småbrödsformar
175°  ca 20 min.

image8

Lågkolhydratbröd

Inte de finaste bröd jag bakat, men har man bråttom så har man.....

Blanda ordentligt
1 ägg
2 dl vatten
1 dl tjock grädde

Tilsätt
½ tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver

Blanda ner
2½ dl grovtrågmjöl

Degen ska vara kladdig. Fördela i 8 högar på smord plåt, platta ut var och en till 1½ cm tjocka brödkakor.
Grädda 225° ca 10 min.

image7

Snickerskaka

I dag har jag bakat snickerskaka, väääldigt gott, men väldigt onyttigt!!

3 ägg
4 dl socker
200 g margarin
4 dl mjöl
3 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Strö på en påse salta nötter  Grädda 15 minuter  175 - 200°

Kolasås:
2 dl socker
2 tsk vanilj
2 msk kakao
1 dl sirap
1 dl grädde
60 g margarin
Koka 8 minuter, bred över kakan och pensla sen smält blockchoklad på när kolasåsen svalnat.

image6

Tacopaj

image5


I dag har jag testat ett nytt recept på tacopaj, det får absolut godkänt!!

Pajdeg:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin
1 ½ dl filmjölk

Blanda ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Gärna en med höga kanter och löstagbar botten. Förgrädda 10 min i 225°.


Fyllningen:
600-700 g köttfärs
1 st gul lök
1 1/2 påse taco-kryddmix
1 dl vatten
2 st tomater
4-6 st feferoni

Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt vatten och kryddpåsen. Koka så att köttfärsen blir rätt så torr. Lägg allt i pajskalet. Hacka tomater och feferoni efter smak. Lägg överst på köttfärsen.


Topping:
2 dl crême fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
3-4 st pressade vitlöksklyftor

Blanda och bred toppingen ovanpå pajen. Grädda 10-15 min i 250°

image1

image3

image2

image4


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0